Предсједник
Партије демократског прогреса

За Републику Српску
Нове генерације

"Почнимо стварати земљу за наше научнике, умјетнике, иноваторе, за нашу талентовану дјецу! То је Република Српска нове генерације!"

Бранислав Бореновић
Предсједник Партије демократског прогреса

Branislav Borenovic - PDP

Предсједник ПДП-а представља и заступа партију и руководи њеним радом.Мандат предсједника ПДП-а траје четири године, уз могућност још једног узастопног избора.Предсједника ПДП-а бира Главни одбор тајним гласањем,  на приједлог најмање: 10 општинских/градских одбора ПДП-а или најмање 20 % чланова Главног одбора ПДП-a.

Члан 29. Статута ПДП-а

Предсједник Партије демократског прогреса (ПДП) Бранислав Бореновић рођен је 4. марта 1974. године у Санском Мосту. Са родитељима и сестром се у дјетињству преселио у Бања Луку, гдје завршава основну школу, Гимназију и Економски факултет Универзитета у Бањој Луци. Са навршених 18 година, 1992. године, постаје борац Војске Републике Српске, у којој је остао до самог краја Одбрамбено-отаџбинског рата. Оснивач је и први предсједник Савеза студената Економског факултета Универзитета у Бањој Луци, који је увео у Асоцијацију студената економских факултета Србије и Црне Горе као пуноправног члана. Отац је три сина.

Каријера

Бореновић у ПДП улази 1999. године, као један од оснивача странке и исте године постаје члан Предсједништва партије. Осим тога, био је и предсједник Савјета младих ПДП-а, затим секретар за међународну сарадњу у Партији, предсједник Градског одбора ПДП-а Бања Лука те потпредсједник странке. За предсједника ПДП-а је изабран у 28. новембра 2015. године.

У фебруару 2006. именован је за министра без портфеља у Владу Републике Српске, а у априлу исте године и за министра Министарства за породицу, омладину и спорт, који је фотмиран на иницијативу ПДП-а и на чијем челу остаје до новембра 2006. године. Са 32 године, био је најмлађи министар у историји Владе Републике Српске.

Први пут је за посланика у Народној скупштини Републике Српске изабран на Општим изборима 2006. године. Мандате у Народној скупштини је обновио 2010. и 2014. године, а са рекордним бројем гласова у историји ПДП-а за ниво Парламента БиХ, 2018. године је изабран у Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ. Са процентуално најбољим личним резултатом од свих кандидата на свим листама у БиХ, мандат у ПД ПС БиХ је обновио на изборима 2022. године.

Прво радно искуство је стекао у приватном сектору, а 2002. године је изабран за предсједника надзорног одбора новооснованог Фонда становања Републике Српске. Од 2004. године заснива радни однос у ФИПА — Агенцији за промоцију страних инвестиција БиХ, канцеларија Бања Лука, гдје остаје до избора за посланика 2006. године.

Погледајте остале органе ПДП-а

Сабор

Hајвиши орган ПДП-а

Погледајте више

Главни одбор

Hајвиши орган ПДП-а између два Сабора.

Погледајте више

Почасни предсједник

Младен Иванић

Погледајте више

Предсједништво

Политичко - извршни орган ПДП-а

Погледајте више

Генерални секретар

Политичко-административни центар ПДП

Погледајте више