1.6.2016

АФЕРА 150: „Телеком Српске“ ипак уселио у симбол криминала и корупције

АФЕРА 150: „Телеком Српске“ ипак уселио у симбол криминала и корупције

Партија демократског прогреса очекује од надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Тражимо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „150“

„Улазак Телекома Српске у зграду Гранд трејда“

Без обзира на махинације у вези са изградњом зграде „Гранд трејда“ у бањалучком Пицином парку, која је симбол корупције, намјештених послова, злоупотребе позиција и политичке спреге власти и криминала и на вишемјесечне протесте Бањалучана – предузеће „М:тел“, иако је првобитно одустало, ипак је уселило у зграду контроверзног бизнисмена Миле Радишића.

Због изградње ове зграде одузимане су приватне парцеле, уништене породице људи којима су отете и то све под организованим надзором и политичком подршком власти у Бањалуци и Републици Српској.

Подсјећамо да је неколико пута, прво званично, а онда и незванично, потврђена блиска веза између осуђеног бизнисмена Миле Радишића и предсједника СНСД и Републике Српске Милорада Додика, као и сувласнички однос у спорној згради.

Иако се, у складу са првобитним најавама, очекивало да ће уговор између „М:тела“ (Телекома Српске) и „Гранд трејда“ бити раскинут, „М:тел“ је ипак уселио у зграду, чиме је само потврђена теза да је спрега политичке моћи изнад држава Србије и Републике Српске, устава, закона и правде.

Уговор са „Телекомом Српске“ био је од почетка споран, као предуслов прије почињања цијеле операције, јер су се у јавности појавиле информације и да Радишић гради зграду новцем Телекома. Међутим, из овог предузећа су то демантовали, али нису навели податке који су до краја увјерљиви, чиме нису успјели да разувјере јавност у Републици Српској.

Вриједност уговора

Из Телекома Српске и Владе Србије првобитно је саопштено да се ово предузеће ипак неће уселити у зграду „Додиковог тајкуна“ јер „Гранд трејд“ није у стању да испоштује уговор о завршетку градње, али је на крају одлука о усељењу донесена почетком ове године.

Првобитни уговор између “Телекома” и фирме “Гранд траде” вриједан је равно 61 милиона евра, односно око 120 милиона КМ. Уговором је прецизирано да Радишићева фирма “Телекому” издаје 15.000 м2 простора по цијени од 17 евра по квадрату. Уговор је потписан на 20 година. То значи да би “Телеком“ Додиковом куму и осуђенику мјесечно требало да плаћа кирију од 255.000 евра, односно годишње за закуп 3.060.000 Евра. Та цијена за 20 година износила би 61 милион евра.

Накнадно је првобитна договорена цијена за рентирање смањена са 17 евра на 13,5 евра по квадратном метру. Међутим, и том цијеном је „Гранд трејду“ омогућено да врати комплетну инвестицију за око 12 година.

Случај „Гранд трејд“

Случај изградње зграде „Гранд трејда“ у строгом центру Бањалуке једна је најконтроверзнијих прича везана за криминал и корупцију под заштитом актуелне власти у Републици Српској. Уосталом, као што је то и њен власник Миле Радишић, кум предсједника Милорада Додика, који је правоснажно осуђен на три године затвора.

Радишић је од 10. марта до 18. новембра 2015. године био у бјекству и уз помоћ власти РС кроз медије провоцирао грађане РС изјавама да нема намјеру да се преда, да би се наједном, ниоткуд, појавио и предао Казненом заводу на Туњицама ради издржавања казне затвора, послије чега је донесена одлука о усељењу.

Миле Радишић, власник предузећа “Гранд трејд” из Бањалуке, махинацијама на тржишту хартијама од вриједности постао је већински власник предузећа “Медицинска електроника” и 30 дунума земљиште у строгом центру Бањалуке.

Пресудом Окружног суда у Бањалуци од 8. новембра 2013. године Миле Радишић је проглашен кривим за злоупотребу службеног положаја или овлаштења, те кривично дјело манипулације цијенама и ширење лажних информација чиме је оштетио РС за 1.143.187 конвертибилних марака.

Радишићева Фирма „Гранд трејд“, на дијелу земље Медицинске електронике саградила је грандиозни пословно-стамбени објекат у који је уложено преко 70 милиона марака.

Након обзнањивања афере око нелегалног додјељивања земљишта фирми „Гранд трејд“ 2004. године, једна комерцијална банка додјељује Радишићу кредит, којим је он требао платити земљу и дажбине граду. „Гранд трејд“ је за земљиште требао платити свега 4,4 милиона марака. Уз то, Радишић је требао платити и милион и сто хиљада КМ на име дажбина граду. Све у свему 5,5 милиона, а судски вјештак тада је процијенио да је вриједност земље 12 милиона, што значи да је град на овом послу изгубио готово осам милиона марака.

Због вишемјесечних протеста грађана Бањалуке познатих као “Пицин парк “ 2012. године овај објекат је био у центру пажње, али грађани нису успјели у намјери да опстане зелена површина.

Радишић је у затвору од 18. новембра 2015. године.

Последње афере