30.5.2016

АФЕРА 148: Криминални уговор министра Богданића оштетио Српску за милионе

АФЕРА 148: Криминални уговор министра Богданића оштетио Српску за милионе

Партија демократског прогреса очекује од надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Тражимо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „148“

„Богданићева незаконита гаранција за кредит “

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић без сагласности Народне скупштине РС дао је гаранцију за кредитно задуживање за више од 12 милиона КМ за исплату фирми „Линднер“ за изградњу Централног хола Јужног крила Универзитетског клиничког центра Бањалука. Министар Богданић је овим починио чисти криминал.

Иза фирме „Линднер“, незванично, стоји бивши министар здравља РС Ранко Шкрбић, а радове изводи фирма Шкрбићевог кума. Надзорни орган за ове радове је Завод за изградњу Бањалука – ЗИБЛ, због чијег је протежирања, у дијелу послова које изводи фирма „Вамед“, Европска инвестициона банка (ЕИБ) обуставила финансирање изградње Централног блока УБКЦ Бањалука, како би спријечила коруптивне радње.

Коруптивне радње нису спријечене ни у дијелу који гради „Линднер“. У јавности су се појавиле и информације да је управо то разлог због којег је смијењен и тадашњи генерални директор УКЦ Бањалука, јер није пристао на осмишљени криминал. Он је, како је наведено, одбио да потпише уговор са фирмом „Линднер“ из Београда и Линднер из Њемачке којима је додијељен овај посао. Бивши директор није ставио потпис на уговор, јер би Република Српска, што се касније и десило, реализацијом поменутог пројекта била у минусу пет милиона марака. Изградња централног хола јужног крила требало је да кошта девет милиона марака, и то је стајало у првобитном уговору. Међутим, за само пола године цифра је нарасла на 14 милиона марака.

Иначе, њемачко-србијанска фирма „Линднер“ због које се све ово десило није ни постојала током трајања тендера и преговарачког поступка већ је основана на дан 8.7.2014. кад је потписан уговор за изградњу централног хола јужног крила. Оснивачки улог фирме која је преузела милионски посао је само 100 марака, што довољно говори о размјерама почињеног криминала.

Последње афере