26.5.2016

АФЕРА 146: Пропаст у ЗИБЛ-у обавијена велом тајном

АФЕРА 146: Пропаст у ЗИБЛ-у обавијена велом тајном

Партија демократског прогреса очекује од надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Тражимо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „146“

„Завод за иградњу Бањалука-ЗИБЛ“

Апсолутни хаос у Заводу за изградњу Бањалука траје годинама.

Радницима нису исплаћиване плате, стање у заводу је лоше, а с друге стране, Град Бањалука по сваку цијену, како зна и умије, мора хитно да стабилизује предузеће, јер ће у противном остати без земљишта које је годинама уназад књижено на ЗИБЛ.

Градоначелник Бањалуке признао је на једној од сједница да земљиште на разним локацијама у граду јесте књижено, али нисмо још добили, иако смо тражили у више наврата, информацију о којем земљишту у Бањалуци се тачно ради. Уколико би предузеће отишло у стечај, с њим би отишло и земљиште.

Све у вези са овим предузећем обавијено је велом тајне. Ниједан податак из ЗИБЛ није могуће добити, иако је град највећи акционар овог завода и као такав обавезан да извјештаје подноси градској скупштини.

Један од директора, за вријеме чијег мандата нису исплаћиване плате, био је и супруг Жељке Цвијановић, и то за вријеме њеног обављања функције премијера. Међутим, он није једини, јер је то био образац понашања за све директоре ЗИБЛ-а.

Партија демократског прогреса већ неколико година тражи информацију о пословању ЗИБЛ. Поново смо тражили да нам доставе, јер је извјесно да ће се град задужити да би помогао заводу. Зато је сада поготово важно, прије подизања било каквог кредита за који би град био жирант, да добијемо анализу – у каквој је тачно финансијској дубиози ЗИБЛ и ко је, и на који начин, за то одговоран… Одговоре још нисмо добили.

Последње афере