23.5.2016

АФЕРА 143: Српска пустила Словенију да угрози „Електопривреду РС“

АФЕРА 143: Српска пустила Словенију да угрози „Електопривреду РС“

Партија демократског прогреса очекује од надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Тражимо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „142“

„Арбитража са Словенијом“

Арбитражни поступак који је покренуло Електрогосподарство Словеније против БиХ због спора око ТЕ Угљевик, тежак 750 милиона евра, могао би да баци на кољена Електропривреду РС и озбиљно да угрози финансијску стабилност Републике Српске.

Пред Републиком Српском и енергетским сектором је још једна арбитража за бригу, али је проблем што власт Српске ниједног тренутка није показала интересовање да ријеши овај проблем.

Треба подсјетити да је на скоро идентичан начин као ТЕ Угљевик, својевремено финансирана градња појединих блокова ТЕ Тузла, али је Електропривреда БиХ послије рата направила споразум са Електропривредом Словеније и своја дуговања извршила кроз испоруку електричне енергије закључно са 2009. годином.

Међутим, и у Правобранилаштву БиХ су медијима потврдили да су морали сами да преузму бригу о Електопривреди РС јер се Српска повукла.

Електрогоспода рство Словеније-развој и инжењеринг д.о.о. Марибор као правни наследник словеначке Електропривреде је код Међународног центра за рјешавање спорова у Вашингтону покренуло арбитражни поступак против БиХ, али се овај поступак итекако тиче Републике Српске и њене привреде.

Предмет арбитраже је одштетни захтјев у износу од око 750 милиона евра на име средства уложених у пријератну изградњу ТЕ Угљевик (пуштена у рад 1985. године) затим на име накнаде за управљање удруженим средствима, као и на име одштете због неиспоручене електричне енергије. Само на име обрачунате камате од 1995. године до данас Словенија тражи додатних 69,9 милиона КМ.

Ово је веома озбиљна ситуација за Електропривреду РС. Уколико се институције Републике Српске хитно и на професионалан начин не укључе у овај случај са увјерљивим аргументима и уколико се и даље настави са игнорантским односом ,како већ дуже година то ради актуелна власт РС и Електропривреда РС, доћи ћемо олако у ситуацију да буду изгубљена значајна финансијска средства по основу плаћања предметног одштетног захтјева.

Самим тим, Електропривреда РС ће бити бачена на кољена, а Српска ће остати без комплетног једногодишњег буџета.

Последње афере