20.5.2016

АФЕРА 142: Српска протјерала компаније из Србије

АФЕРА 142: Српска протјерала компаније из Србије

Партија демократског прогреса очекује од надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Тражимо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „142“

„Протјеране компаније из Србије“

Република Српска је, што је власт и признала, успјела да протјера сједишта бројних компанија из Српске у Федерацију БиХ, јер су због рупа које су направили у буџету увели бројне намете којима су онемогућили нормално функционисање предузећа.

Тако је власт Српске 2014. признала, у одговору на посланичко питање, да је 19 компанија преселило у ФБиХ.

Чак у одговору напомињу да је више од 70 одсто, а у неким случајевима чак и 80 одсто промета и крајње потрошње тих производа, у Републици Српској, иако су преселили у ФБиХ.

Све те компаније, признала је тадашња министарка трговине и туризма, имају сједишта у ФБиХ, гдје се врши увоз и плаћање дажбина.

Признали су и да се сви новчани токови у вези са овим пословима одвијају из банака са сједиштем у ФБиХ.

Зато, признају у Влади РС, компаније из Републике Српске директно губе на промету и значају према великим трговачким ланцима, као и у укупном учешћу у промету у БиХ, што за посљедицу има губљење радних мјеста, а тиме и смањење пореза и доприноса према буџету Републике Српске.

Ово су компаније из Србије које су напустиле Српску и уговор о заступништву и дистрибуцији производа потписале са компанијама са сједиштем у ФБиХ:

„Swisslion“ Таково

„Vino župa“ Александровац

„Victoria group“ Београд

„Sinalco“ Шабац

„Jumis“ Ниш

„Bambi“ Пожаревац

„Albus“ Нови Сад

„Centroproizvod“ Београд

„Jaffa“ Црвенка

„Nectar“ Бачка Паланка

„Imlek”, шабачка млекара

„Hello“ сокови, Смедерево

„Taš“ Врбас

„Rubin“ Крушевац

„Medela“ Врбас

„Vital“ Врбас

„Neli“ Лозница

„Vinarija Čoka“

„Alfa“ Врање

Последње афере