5.11.2023

“Провокација српских повратника” Бореновић о споменику бошњачким жртвама у српском селу

Branislav Borenović

Изградња споменика бошњачким жртвама у српском селу Томина крај Санског Моста, мјесту гдје су одувијек живјели само Срби, представља ништа друго него провокацију усмјерену ка малобројном српском становништву на том подручју.

Рекао је ово предсједник ПДП Бранислав Бореновић.

- Било би потпуно непримјерено оспоравати било коме да гради споменике жртвама свог народа, али не видим логичан разлог да се гради у мјесту у којем жртве нису ни живјеле, нити су на том мјесту страдале, осим жеље за провокацијом српских повратника - каже Бореновић.

Истакао је да су на подручју Санског Моста у посљедње вријеме учестали напади на српска и православна обиљежја, попут скрнављења споменика жртвама из Другог свјетског рада, који је недавно обновљен.

- Знам да преостали Срби у околини Санског Моста желе да живе у миру и толеранцији са својим комшијама и на својим огњиштима, свака врста провокације никако не доприноси дугорочном помирењу и стабилности. Апелујем да надлежни, од општинског и до свих осталих нивоа власти, промптно реагују, да се не граде споменици на мјестима гдје не припадају и да свака врста изазивања националних и вјерских нетрпељивости одмах престане - поручио је Бореновић.

Посљедње вијести