2.11.2023

"Новоизабрани судија дугогодишњи члан СНСД": Михајилица о избору судије Уставног суда Републике Српске

Миланко Михајилица

Високи судски и тужилачки савјет је четири кандидата која су се пријавила за судију Уставног суда Републике Српске оцијенила оцјеном „одличан“. Од та четири кандидата предсједник Републике је Народној скупштини предложио Радић Дарка. Читао сам биографије свих кандидата и само један, баш поменути, је био члан СНСД, и то од 2014. године до 30.3.2023. године.

Рекао је ово посланик ПДП у НСРС Миланко Михајилица, питајући да ли је предсједник Републике био мотивисан управо том чињеницом, односно да ли је због чланства у  СНСД најбољи.

- Не познајем господина Радића, не могу да оцијењујем његове правничке квалификације, али очито да је ова чињеница била пресудна. Да је био врло цијењен члан СНСД, говори и то да је био члан Управног одбора Агенције за осигурање Републике Српске. Знамо да не може било ко постати члан Управног одбора било које агенције – рекао је Михајилица, додајући да је Радић био члан Управног одбора Универзитета у Бањалуци, УО „Меридијан“ АД Бањалука, те да је и данас члан Надзорног одбора „Микрофин“ банке АД Бањалука.

- Бирамо ли члана Фискалног савјета, одбора неке финансијске институције? Или судију Уставног суда Републике Српске? Али оно што је највећи проблем, јесте што на ту позицију бирамо доказаног и активног члана СНСД. Да је члан и неке друге партије имао бих исти став. Да је био само члан УО Универзитета у Бањацуци и члан УО Центра за едукацију судија и тужилаца Републике Српске, ја бих то поздравио, јер га то квалификује за позицију на коју се бира. Али га не препоручује чланство у СНСД – рекао је Михајилица.

Каже да би политички утицај на избор носилаца правосудних функција морао бити искључен.

- Сама чињеница да вас странка препоручује и да је то пресудни фактор за избор, за мене није прихватљиво – поручио је Михајилица.

Дарко Радић је изабран за судију Уставног суда Републике Српске.

Посљедње вијести