2.11.2023

"Љубав према отаџбини зависи од правде у њој": Црнадак каже да се праве промјене могу десити тек када се промијени власт

Игор Црнадак

Морам поздравити искреност кандидата за судију Уставног суда који не крије да је био члан СНСД, али судство мора бити одмакнуто од политике. То није добро и није спојиво са мјестом за које се кандидовао.

Рекао је ово шеф Клуба посланика ПДП Игор Црнадак на данашњој сједници НСРС, коментаришући избор судије Уставног суда Републике Српске.

Црнадак је нагласио да је новоизабрани судија Уставног суда Републике Српске био члан партије која је креирала измјене Кривичног законика које се тичу криминализације клевете, а то ће бити један од првих случајева које ће добити.

- Ово је један примјер апсурда читавог овог система и одсуства размишљања да се ствари у правосуђу морају промијенити. Већ годинама је недостатак правде основни разлог зашто људи бјеже одавде. Институције су окупиране, а подјела на три стуба власти, извршну, законодавну и судску, овдје је потпуно поремећена – рекао је Црнадак.

Рекао је да посланици СНСД тврде да је новоизабрани судија много помогао Републици Српској по питању непокретне имовине, те питао зашто га нису ангажовали да помогне при изради закона о непокретној имовини, да би се коначно нашао пред посланицима.

- Са неким се очигледно тргује имовином, угрожава Устав и Република Српска – каже Црнадак.

Истакао је да је потребно да се из институција Републике Српске пошаље порука да ће људи који чине криминал морати да одговарају.

- Погледајмо најближе окружење. Предсједник Владе Хрватске је осуђен на казну затвора. Потпредсједник Владе Хрватске осуђен је на затвор. Шеф кабинета предсједника Владе Хрватске такође, као и министар привреде, министар унутрашњих послова, министар одбране, министар ЕУ фондова, министар културе, министар градитељства, министар управе, те разни државни секретари, градоначелници саборски заступници, предсједници фудбалских клубова, декан Правног факултета, директори јавних предузећа... Министар пољопривреде осуђен је на рад за опште добро. Ми морамо створити атмосферу да ће онај ко чини криминал одговарати, а ви показујете да је правда селективна да само сиротиња и они који немају „политичка леђа“ иду у затвор – рекао је Црнадак.

Рекао је да га је било срамота док је читао пресуду бившем премијеру Џомбићу.

- Како је могуће да ни предсједник Владе, ни било ко од функционера Републике Српске није изашао у јавност и рекао: „Људи, видјели сте, господин Џомбић је ослобођен. Ми покрећемо све могуће активности да утврдимо ко јесте крив за крађу 20 милиона КМ“? Поруком: „Одлично, случај је завршен, Џомбић је ослобођен“, ви убијате овај народ у појам. Цитирао сам недавно и поновићи – љубав према отаџбини зависи од правде у њој. Праве промјене могу се десити тек када се промијени власт – поручио је Црнадак.

Посљедње вијести