6.8.2023

КАТАСТРОФАЛНА СИТУАЦИЈА ЗБОГ НЕПРОМИШЉЕНЕ ОДЛУКЕ ВЛАДЕ Вукомановић: "Хиљаде трудница, дјеце и обољелих од малигних болести остају без здравственог осигурања"

Tanja Vukomanović

Од 1. августа престала је да важи одлука Владе Републике Српске да сви грађани, без обзира на статус, имају здравствено осигурање, те је сада настао велики проблем бројним грађанима којима неодговорни послодавци не уплаћују доприносе.

Рекла је ово Тања Вукомановић, посланик ПДП у Народној скупштини Републике Српске.

- Из овог нису изостављене ни запослене труднице и породиље, којима се не уплаћују доприноси, па чак ни дјеца, чијим се запосленим родитељима не уплаћују доприноси, као ни обољели од малигних болести. Они су се сада нашли у огромном проблему, јер немају здравствено осигурање и морају да плаћају све прегледе и налазе – каже Вукомановићева.

Истиче да смо дошли у апсурдну ситуацију да чак и труднице запослене на Универзитетско-клиничком центу Републике Српске морају да плате прегледе и пород, јер је познато да им послодавац не уплаћује доприносе.

- Раднице УКЦ свакако нису усамљене у овом проблему, већ је он погодио на хиљаде будућих запослених мајки, које немају осигурање – наводи.

Вукомановићева каже да смо до ове катастрофалне ситуације дошли јер постоје бројни послодавци који не уплаћују доприносе радницима, а надлежни то годинама толеришу, као и због тога што је Закон донесен прије него што се ситуација са плаћањем доприноса регулисала.

- Позивам надлежне да се посвете овом проблему, донесу нову одлуку којом би труднице и дјецу третирали посебно, као и да се позабаве послодавцима који су своје раднице довели у ово ситуацију. Какав год да је Закон труднице и дјеца се не смију оставити без осигурања, јер нису они криви што систем послодавцима толерише неплаћање доприноса. Сада, када нас је све мање, када се родитељи све касније и теже одлучују на дјецу, власт треба да им буде подршка и даје подстицаје, а не да узима и ово мало права што имају. Ово је још једна у низу непромишљених одлука Владе Републике Српске која негативно утиче на наталитет, као и она да се вишечланим породицама да новчана помоћ, али истовремено укине дјечији доплатак – истиче Вукомановићева.

Посљедње вијести