4.11.2023

Црнадак: "Шмитове одлуке иду у корист само странкама владајуће коалиције и њихових лидера"

Игор Црнадак

Данашња изјава Кристијана Шмита да он "доноси одлуке којима исправља оно што не функционише и да је до сада урадио доста за БиХ" је нетачна, јер његове досадашње одлуке нису ишле у корист људи и народа који живе у БиХ, него искључиво у корист странака владајуће коалиције и њихових лидера.

Рекао је ово шеф Клуба посланика ПДП у Народној скупштини Републике Српске и потпредсједник ове партије Игор Црнадак.

Црнадак је подсјетио да је Шмит више пута користио бонска овлаштења мијењајући изборна правила, али увођење скенера, отиска прста и друга побољшања за поштене изборе нису били дио тих одлука.

- Г. Шмит није желио да помогне да се заустави крађа на изборима и да се људима врати повјерење у изборни процес, али је у изборној ноћи наметнуо измјене којима је директно помогао ХДЗ и након избора поново интервенисао како би увео Тројку у Владу ФБиХ – каже Црнадак.

Истиче да у Републици Српској не можемо заборавити да је одмах послије избора рекао да су избори "били фер, уз мање неправилности", иако је знао да се десила највећа могућа манипулација на изборима за Предсједника Републике Српске, као што не можемо заборавити изјаве којима је покушао да "испрља" опозицију и њене лидере.

- Након што је ЦИК БиХ саопштио да је спреман да имплементира техничке измјене за поштене изборе већ на локалним изборима 2024. године, уколико дође до измјена Изборног закона БиХ до краја године, БиХ има велику шансу да се поново успостави интегритет избора и да изборе одлучују грађани, а не они који броје гласове – додаје Црнадак.

Међутим, истиче, данас је распрострањена теза да је направљен договор да владајућа коалиција треба да усвоји неколико тзв. европских закона, а да заузврат међународна заједница неће инсистирати на увођењу правила за поштене изборе.

- Расплет овог питања и судбина припремљених измјена изборних правила до краја године показаће да ли је то тачно и да ли ће се вратити нада свим људима и свим народима који живе у БиХ или ће се наставити подршка г. Шмита и дијела међународне заједнице владајућој политичкој елити – поручио је Црнадак.

Посљедње вијести