22.3.2024

Бореновић: Правосуђе не ради по праву, него по политичком утицају

Бореновић

Ово је невјероватно срамна одлика која показује да правосуђе не ради по праву, него по политичком утицају.

Овако је предсједник ПДП, Бранислав Бореновић, прокоментарисао одлуку Тужилаштва БиХ о неспровођењу истраге поводом кривичне пријаве коју су лидери опозиције поднијели  против 176 лица, укључујући лидера СНСД Милорада Додика, за кривично дјело изборне преваре на посљедњим општим изборима.

- Још срамније је образложење да Тужилаштво БиХ сматра да не постоји основ сумње да су Додик и СНСД починили било које од кривичних дјела изборне преваре, повреде слободе опредјељења бирача, преваре при гласању, повреде тајности гласања и уништења кривичних исправа. Документовали смо и предали стотине доказа, обрадили појединачно бирачка мјеста. На крају крајева, читава Република Српска је имала прилику да гледа признања како су се уписивале нуле нашем кандидату, како су уништавани изборни материјали, дописивали гласови... Само је Тужилаштво остало слијепо на све то – истиче Бореновић.

Каже да је ова одлука још један показатељ да постоји јасна спрега правосуђа и владајуће СНСД политичке структуре.

- Нечињење, незамјерање и некажњавање изборне, али и сваке друге корупције, нажалост, постао модел понашања и живљења у овој земљи, али је најгоре што су тај модел прихватили правосудне институције – поручио је Бореновић.

Подсјећамо, у октобру 2022. године су Бранислав Бореновић, Мирко Шаровић и Небојша Вукановић, као заступници ПДП, СДС и Листе за правду и ред поднијели кривичну пријаву против Милорада Додика и других 175 лица због основа сумње да су извршили кривично дјело организованог криминала који је у вези са више кривичних дјела који се тичу изборног процеса.

Одлуку Тужилаштва БиХ о неспровођењу истраге можете погледати овдје

Посљедње вијести