22.3.2024

Бореновић: Очекивана одлука ЕК, испред БиХ дуг пут ка ЕУ

Бореновић

Очекивана је одлука Европске комисије да отвори приступне преговоре са Босном и Херцеговином, што је за све нас један важан корак напријед. Јасно је да је отварање приступних преговора прије свега одлука ЕУ, узрокована геополитичком ситуацијом и снажна порука Брисела да је простору Западног Балкана мјесто у Европској унији, а у неупоредиво мањој мјери питање слабашних резултата овдашње власти.

Рекао је ово Бранислав Бореновић, предсједник ПДП, поводом одлуке Европске комисије о отварању преговора за Босну и Херцеговину за чланство у Европској унији.

Бореновић додаје да је испред БиХ дуг пут ка ЕУ.

- Европа је у овом случају показала отвореност и спремност да одшкрине врата, али свако ко мисли да ће тако бити увијек, вара се, посебно када узмемо у обзир да су неке од значајних земаља ЕУ скептичне поводом нашег напретка. Уколико постоји стварна воља да се искористи овај геополитички моменат и снажно закорачи ка ЕУ, биће потребно много више озбиљности и одговорности са стране БиХ – каже Бореновић.

Подсјећа да су владавина права и несметано функционисање правосудних институција приоритети ЕУ које БиХ мора испунити.

- То је сигурно један од услова које ће бити најтеже испунити, што из политичких разлога, затим недостатка воље и страха појединих лидера од правне државе, али и због хроничног уплива политичких утицаја у рад правосуђа. Баш јуче, симболично на дан отварања преговора са ЕУ, добили смо одлуку Тужилаштва БиХ о неспоровођењу истраге по нашој кривичној пријави због кривичног дјела организованог криминала у вези са кривичним дјелом Изборна превара и сродних кривичних дјела, коју смо, уз стотине доказа поднијели против великог броја лица. Подсјетићу да је и измјена изборног процеса један од приоритета ЕУ. У сваком случају, Европска унија нам је дала једну шансу, али пред нама је дуг пут који захтијева много више рада и одговорности него што је до сада био случај – поручио је Бореновић.

Посљедње вијести