10.8.2023

Бореновић о обустављању пројеката из Њемачке: "Ни мудрости, ни озбиљности, ни одговорности у владајућим структурама које су нас довеле у озбиљну изолацију"

Foto: Dejan Rakita

Јучерашње званично саопштење њемачке амбасаде о обустави четири пројекта у Републици Српској у вриједности од преко 200 милиона КМ потврђује најгоре слутње, а то су да Република Српска ланчано клизи ка економским санкцијама које погађају локалне заједнице и грађане, а понајмање или никако личности из владајућих структура.

Ово је на данашњој конференцији за медије рекао Бранислав Бореновић, предсједник ПДП.

- Ово је једна од ланчаних реакција. Прво смо недавно из Брисела добили информацију да од 600 милиона КМ бесповратних средстава намијењених БиХ нити једна марка не долази у Републику Српску. Сада и Њемачка трајно одустаје од финансирања 4 значајна пројекта - навео је Бореновић.

Каже да додатну тежину даје чињеница да је Њемачка један од највећих спољнотрговинских партнера Републике Српске и БиХ.

- Њемачка заједно са Србијом, Хрватском, Италијом и Словенијом чини 65% укупног извоза Републике Српске. То је једна од 5 земаља у коју Република Српска највише извози и са којима има највећи спољнотроговински баланс. И та земља званично саопштава да одустаје од четири пројекта у Републици Српској, што шаље једну изузетно лошу поруку. Јасно је да нема ни мудрости, ни озбиљности, ни одговорности у владајућим структурама које су нас довеле у озбиљну изолацију и својеврсне економске санкције – рекао је Бореновић.

Истакао је да смо нажалост једини у региону који смо, за сада, под тихим, али већ видљивим санкцијама.

- И друге земље имају политичке изазове, али нпр. у Србији очигледно постоји много мудрости, памети и политичког баланса да не дођу у овакву ситуацију, да ЕУ и Њемачка тамо инвестирају и да се остварују значајнији економски резултати – рекао је Бореновић.

Подсјетио је да смо у ситуацији да се Република Српска задужује на скоро седмичном нивоу и то по невјероватним каматним стопама од преко 6%, да 46.000 радника не остварује здравствено осигурање, од чега највише здравствених радника, што је апсурд над апсурдима, да се десетине милиона КМ народног новца даје на намјештене тендере које пишу повлаштене фирме...

- Све то показује колико је стање озбиљно, колико власт СНСД-а и њихових сателита води Републику Српску у неизвјесност и колико, понављам, немају ни мудрости, ни озбиљности, ни одговорности – истакао је Бореновић.

Бореновић се дотакао и чињенице да су коначно подигнуте оптужнице због изборних превара из 2018. године.

- Та лица су оптужена да су додавали одређени број потписа и гласова бирача који нису изашли на изборе и тако фалсификовали резултате избора. То је једна од појава која је била доминантна у изборним процесима, а највише у Зврнику, Добоју... Тужилаштву БиХ је требало пет година да за пет лица подигне оптужнице за дјела за која је предвиђена затворска казна до пет година. Правда је некада ужасно спора, али вјерујем и достижна и ако буде правде надам се да ће се кроз овај један случај изборних крађа показати да се не исплати то радити и служити затворску казну – истакао је Бореновић.

Навео је да постоје десетине примјера доказаног уписивања гласова, што још није процесуирано, поготово на мјестима гдје је званична излазност била висока.

- Негдје је то било преко 80%, а негдје чак и преко 95%. Увидом у резултате јасно се види ко је на тим мјестима „побјеђивао“ и које политичке партије то раде. На таквим мјестима је углавном СНСД са својим кандидатима односио убједљиве побједе. А када кроз изборну корупцију, крађама и преварама дођу на власт, посљедица је да се данас налазимо у ситуацији каквој се налазимо: корупцији, изолацији и под економским санкцијама – закључио је Бореновић.

Посљедње вијести